Raport informativ cu privire la programul de sprijin pentru repatriere voluntară umanitar asistată şi reintegrare (RVAR) 2017/II

Cifrele prezentate în acest buletin arată o scădere a numărului de beneficiari ai AVRR în primul semestru al anului 2017, comparativ cu aceeași perioadă din 2016. Acest lucru se datorează în principal unui volum mai mic din Spațiul Economic European (SEE) și al Elveției.

Această scădere poate fi explicată printr-o combinație de factori structurali și contextuali, care variază de la o țară la alta:

Read more...

Raport RVAR 2017

2017 a fost, până acum, un an de evoluții semnificative pentru migrația internațională. Evenimentele din Europa și din țările învecinate din Marea Mediterană, dar și în America Centrală, Asia de Sud-Est și Africa au demonstrat încă o dată, prea des, într-un mod tragic, că mobilitatea umană este o caracteristică inevitabilă a lumii contemporane. Aceste evenimente au arătat, de asemenea, că migrația la nivel mondial a atins o amploare și o complexitate, că soluțiile eficiente pot fi formulate doar printr-un răspuns concertat între toate părțile implicate. În acest context, migrația de întoarcere a câștigat o importanță din ce în ce mai mare pe agenda factorilor de decizie naționali și internaționali din întreaga lume, datorită impactului asupra țărilor gazdă, țărilor de tranzit, țărilor de origine și, bineînțeles, a migranților și a comunităților acestora. În 2017, programele de Repatriere Voluntar Asistată și Reintegrare (RVAR) au primit o recunoaștere politică reînnoită drept opțiune preferată de gestionare a migrației ilegale în cadrul unei abordări globale a gestionării fenomenului migrației.

Read more...

Raport anual 2014

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) este o organizație interguvernamentală. În România, OIM funcționează din anul 1992 și activează pentru asigurarea reglementării procesului migrator, promovând cooperarea internaţională în privinţa problemelor legate de migraţie, asistând în căutarea soluţiilor practice la problemele migraţiei şi acordând asistenţă umanitară categoriilor de migranţi defavorizate. 

În 2014, OIM România a cuprins în programele sale peste 2.000 de RTT (resortisanți ai țărilor terțe), dintre care 138 de persoane au fost asistate financiar. Peste 400 de persoane au fost informate și consiliate în centrele cu regim deschis și închis pentru găzduirea solicitanților de azil și migranților ilegali. 114 persoane au ales repatrierea voluntară, din care 36 de persoane au primit sprijin material pentru un număr limitat de zile înaintea plecării și 47 de persoane au primit sprijin material pentru reintegrarea în țara de origine. De asemenea, am implicat în activităţile desfăşurate peste 1.500 de reprezentanți ai autorităților centrale și locale, societății civile și ai comunităților de migranți .

Descarcă raportul - română / english

Raport anual 2015

În anul 2015, OIM România, prin proiectele derulate, a asistat peste 4000 de persoane. Persoane din state terte care au avut nevoie de consiliere si sprijin, cetateni care au aplicat pentru vize canadiene, migranti aflati ilegal in Romania si care au dorit sa se intoarca acasa, migranti refugiati aflati in tranzit in Romania sunt doar cateva dintre categoriile de migranti sprijiniti de OIM. 

Attachments:
Download this file (Raport 2015.pdf)Raport 2015.pdf[ ]4050 Kb

Raport anual 2013

Obiectivul raportului anual al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Biroul în România este de a oferi o imagine de ansamblu privind activitatea organizației pe parcursul anului 2013. 
 
Peste 2.000 de resortisanți ai tărilor terțe au fost sprijiniți în vederea integrării în România și peste 1.000 de persoane au participat la evenimentele organizate în cadrul proiectelor derulate de OIM în România.
400 persoane cu ședere nereglementată/ilegală au fost asistate și consiliate cu privire la repatrierea voluntară asiatată, dintre care 198 de persoane au ales repatrierea voluntară, 60 de persoane au beneficiat de asistență materială și 55 de persoane au primit un grant de reintegrare în vederea achiziționării de bunuri, asistență medicală, chirie, cursuri de formare profesională sau dezvoltării unei afaceri în țara de origine. 
 
Descarcă raportul - english